TMO yeni hasat sezonuna hazır TMO yeni hasat sezonuna hazır

Örgütün başkanı - Özbekistan Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadyr Japarov, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkmenistan Halk Konseyi Başkanı Gurbanguly Berdimuhamedov, Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Genel Sekreter Zirvede Türk Devletleri Teşkilatı'ndan Kubaniçbek Omiraliyev konuştu.

Zirvede Cumhurbaşkanı Recep Erdoğan, ortak alfabenin getirilmesi konusunu gündeme getirdi. Hakkında: «Ortak bir alfabe de önemlidir. Bu konuda başkanların desteği gerekiyor. Yükseköğretim Kurulu, Sekretarya'ya uygun bir teklifte bulundu. Bu önerinin teşkilatımızda dikkatle değerlendirileceğine inanıyorum», - dedi. Alaş aktivisti Mirzhakip Dulatuly geçen yüzyılda şöyle demişti: «Zaman gelecek ki Kazak halkı, Türk toplumunun tek dil konuşmasının faydasını anlayacak ve bu görüşü kabul edecektir...».

Kassym-Jomart Tokayev, Türk ülkeleri gençlerinin manevi açıdan bir araya getirilmesi konusuna vurgu yaparak, «Ayrıca ülkelerimizin dizilerinin karşılıklı olarak tanıtılması da önemli. Özellikle çocuklara yönelik animasyon filmlerinin daha fazla dağıtılması arzu edilir. Bunun için sosyal ağları kullanmak, popüler medya figürlerini harekete geçirmek gerekiyor», - dedi. Geçen yıl, Özbekistan'da düzenlenen zirvede başkan, Türk halklarının ortak tarihinde hala keşfedilmemiş boşluklar olduğunu ve Türk devletlerin organizasyonunun «dijital kütüphanesinin» oluşturulmasını başlattığını söyledi. Kassym-Jomart Tokayev, eğitim ve bilim alanında bilimsel işbirliği yoluyla işbirliğinin güçlendirilmesinin önemine dikkat çekti. Bu bağlamda Cumhurbaşkanı, Örgüte üye ülkelerin liderlerine, dünyanın en iyi üniversitelerinin şubelerini ve dil öğretimi bölümlerini açmalarını, ortak bilimsel etkinlikler düzenlemelerini ve deneyim alışverişinde bulunmalarını, ayrıca uluslararası eğitime özel önem vermelerini önerdi. yapay zeka, dijital ve havacılık endüstrilerinin gelişimi. Son 10 yılda Kazakistan'ın Türk Devlet Teşkilatı ülkeleri ile ticareti 3 kat artarak 4,5 milyar dolardan 12,9 milyar dolara çıktı. Zirvede Özbekistan, örgütün başkanlığını Kazakistan'a devretti. Bu bağlamda Kassym-Jomart Tokayev, Kazakistan'ın Türk Devletleri Teşkilatı'nın daha da geliştirilmesiyle ilgilendiğini, Kazakistan'ın Teşkilat başkanlığının «Türk dönemi!» yani «TURKTIME!» olduğunu söyledi. sloganıyla düzenleneceğini duyurdu. Kazakistan Cumhurbaşkanı aynı zamanda sekiz konuyu önceliklendirdiğini kaydetti: Gelenekler (Traditions), Birleşme (Unification, Reformlar (Reforms), Bilgi, (Knowledge), Güven (Trust), Yatırımlar (Investments), Arabuluculuk (Mediation)  ve Enerji (Energy). Türkiye devletinin kurucusu Atatürk, son yıllarda Türk devletlerinin liderlerinin buluşmasını ve işbirliği ve birlik için çabalayan insanların sivil faaliyetlerini gördükten sonra şunları söyledi: «Türk birliğinin bir gün gerçek olacağına inanıyorum. Ben Türk birliğine inanıyorum. Yarının tarihi yeni aşamalarına Türk birliğiyle başlayacaktır. Dünya o dönemlerde huzur ve sükunete kavuşacaktır» sözlerinin gerçekleşmeye başladığını anlayacağız.

Profesör Oryntay Oshanova

El-Farabi Kazak Milli Üniversitesi

Gazetecilik Fakültesi

  Almatı/Kazakistan

WhatsApp Image 2023-11-09 at 17.08.27

Kaynak: HABER MERKEZİ