Nevşehir’de yaşayan şair, yazar, gazeteci, iş insanı Ayşe Paslanmaz aynı zamanda Kültür ve Turizm Bakanlığı Halk Şairi. Yaşa Sevdiğim şiiri ve kitabıyla tanınan Nevşehir’in sevilen, sayılan, sempatik ismi Paslanmaz, yeni yazmış olduğu kalplere dokunan şiirini radyoda dinleyicileriyle paylaştı.

Nevşehir’de yayın yapan Radyo 50’nin yönetim kurulu başkanı, aynı zamanda Kapadokya Şair ve Yazarlar Derneği Başkanı Paslanmaz, “asrın felaketi” olarak adlandırılan Pazarcık ve Elbistan’da meydana gelen 7,8 ile 7,6 şiddetindeki depremlerin ardından yaşanan acıyı kaleme alarak şiir yazdı.

Nevşehir’de önceki yıllarda düzenlenen Kapadokya Şiir Şöleni programlarını organize eden Paslanmaz, yazdığı şiirini radyoda yaptığı kendisine ait programda seslendirerek dinleyiciye aktardı.

Paslanmaz’ın, depremin etkilediği 11 ilde yaşanan drama şahitlik ettiği şiiri şöyle:

TÜRK MİLLETİ YASTADIR

6 Şubat’ta çatır çatır kırıldı faylar,

Bayrağımız yarıda, Türk Milleti yastadır.

İzleri silinmedi geçmedi günler aylar,

İçimiz kan ağlıyor, milletimiz yastadır.

Yer yerinden oynadı on bir şehrimiz çöktü,

Büyük, küçük, yaralı, kanlı yaşları döktü,

Yüzyılın felaketi âh! boynumuzu büktü,

İçimiz kan ağlıyor, milletimiz yastadır.

Yedi nokta yediyle viran oldu şehirler,

Kış ayında savruldu talan oldu şehirler,

Üst üste depremlerle yalan oldu şehirler,

İçimiz kan ağlıyor, milletimiz yastadır.

Boğazda hıçkırıklar düğüm düğüm oluyor,

Necip Türk Milletinin, kalbi hüzün doluyor,

Gökkuşağı renkleri inanılmaz soluyor,

İçimiz kan ağlıyor, milletimiz yastadır.

Yerle bir olmuş her yer sıra sıra enkazdı,

Beklemedi, toprağı taşı, eliyle kazdı,

Tarih, unutulmayan acı bir kader yazdı,

İçimiz kan ağlıyor, milletimiz yastadır.

Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman, Adana,

Elazığ,  Diyarbakır, Gaziantep, Malatya,

Ah!  Kilis, Osmaniye, yıkılır, Şanlıurfa,

İçimiz kan ağlıyor, milletimiz yastadır.

Dünyada görülmemiş, İyilik hareketi,

Ensar Muhacir gibi onların ziyareti,

Dalga dalga yaşanır “Tek Yürek” bereketi,

İçimiz kan ağlıyor, milletimiz yastadır.

Peri Kızı diyor ki, seksen milyonun derdi,

Elinde avucunda az, çok, olanı verdi,

Kardeş kardeşlerine, aşkla gönlünü serdi,

İçimiz kan ağlıyor, milletimiz yastadır.

Paslanmaz; “Şair Mehmet Emin Yurdakul; ‘Unutma ki şairleri haykırmayan bir millet sevenleri toprak olmuş öksüz bir çocuk gibidir.’ diyor. Milletin sesi şairlerle anlam bulur. Şairler bir milletin iç sesidir. Ben de Türk Milletinin duygusuna tercüman olmak, ses olmak istedim.

6 Şubat’tan beri çok duyguluyum çok üzgünüm yerde mi? gökte mi? geziyorum bilemiyorum. Depremzedelere nasıl yardımcı olabiliriz derdindeyiz. Bir kaç satır yazmak istiyordum yazamıyordum, içimde bir şeyler düğümlenip kalmıştı. Dün gece, gece yarısı ilham geldi uykuyu ya da şiiri tercih etmem gerekiyordu, şiiri tercih ettim uyumadım yağmur gibi yağan ilhamı kağıda kaleme aktardım. Çok duyguluydum çok heyecanlıydım bu şiiri yazdığım için.

Yüzyılın felaketinde yaşamlarını kaybetmiş olan tüm insanlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum. Yakınlarını kaybetmiş insanlara sabır ve başsağlığı diliyorum. Yaralılara şifa diliyorum.

Deprem bölgesinde çalışan gerek gönüllü gerek görevli olarak çalışan tüm insanlara şükranlarımızı sunuyorum. Devletimiz büyüktür, insanımız büyüktür. Bunun üstesinden mutlaka hep birlikte geleceğiz. Çünkü biz tek bir yürek Türkiye’yiz.

Nevşehir’de bu konuda çok duyarlı davranmıştır. Halkıyla, turizmcisiyle, emlakçısıyla, iş insanlarıyla Nevşehir’e gelen yirmi binin üzerindeki depremzedeyi bağrına basmıştır. Bu konuda da Nevşehir Halkıyla gurur duyuyorum. Aynı topraklarda aynı duyguları, aynı acıları hisseden sevinçleri ortak olan bir milletiz. Tek Bir Yürek Türkiye’yiz Biz! Yaşasın Türkiye’m Yaşasın Türk Milleti.“