TÜRKÇE ADI     : GÜNEY AVRUPA ÇEKİRGESİ

LATİNCE ADI    : PYRGOMORPHA CONICA

İNGİLİZCE ADI : GREEN GRASSHOPPER

Bahçede yaz aylarında görülen çekirge etkileyici büyüklüğüne ragmen çok sessiz bir böcektir. Onu bostandaki sebzeler üzerinde, ufak avlar peşine düşmüşken görmek olasıdır. Meşe yeşil çekirge dahil olmak üzere “kuzenlerinin” çoğu gibi o da azılı bir etoburdur.


Azılı olmasına azılıdır ama koca bir yaprak biti ordusunu tek başına bozguna uğratacak kadar da değil. Bu işi ancak uğur böcekleri ve çiçek sinekleriyle takım arkadaşı olursa gerçekleştirebilir. Güçlu bir çeneye sahip olan çekirge, patates böceği larvaları ve tırtıl gibi büyük böcekleri avlamaktan korkmaz. Güney Avrupa çekirgesinin yeşil çekirgeden farkı uzun antenleri olmasıdır. Dişilerin abdomenlerinin ucunda uzun bir “kılıç” bulunur. Bunu yaz sonunda, ölmeden evvel yumurtalarını toprağa bırakmak için kullanırlar. Güney Avrupa çekirgenin yumurtaları toprağın içinde olduğundan gerekli olmayan yerlerde toprağı işlememek yumurtalara zarar gelmesini önlemek açısından yararlıdır.  

Beslenme

Çimenler ve otlar.

Habitat

Pyrgomorpha conica, açık toprak lekeleri olan, genellikle nehirler boyunca çakıl alanları gibi, daha yüksek büyüyen bitki örtüsü ile kısmen serpiştirilmiş, vadiler, kumullar veya taşlı çayırlarda  bulunur.

Yaşam Öyküsü

Larvalar sonbahardan nisana kadar kışlanır ve gelişir. Yetişkinler ilkbaharda ve yaz başında sonbaharda ve kışta çok güneyde bulunurlar.

Uyarılar

Pyrgomorpha conica, Akdeniz'de ve bazı Kanarya Adaları'nda (Gran Canaria) görülmektedir. Kahverengi ve dişi olarak ta yeşil bir formda görülür.