TÜRKÇE ADI     : YEŞİL ÇEKİRGE 

YÖRESEL ADI   : BÜYÜK YEŞİL ÇALI CIRCIR BÖCEĞİ 

LATİNCE ADI    : TETTIGONIA VIRIDISSIMA  

İNGİLİZCE ADI : GREAT GREEN BUSH CRICKET 


Yeşil Çekirge veya Büyük Yeşil Çalı Cırcır Böceği, Tettigoniidae familyası ve Tettigoniidae alt familyasına ait uzun boynuzlu çekirge veya cırcır böceğinin büyük bir türüdür. Bu tür özellikle Moğolistan ve Avrupa'daki çayırlarda, otlaklarda, kırlarda ve bazen bahçelerde görülebilir. 
Kimliği
Vücut uzunluğu, erkeklerde 28-36 mm ve dişilerde ise 32-42 mm + 23-32 mm yumurtlama borusu bulunur. Kanatlar karnın ucuna doğru uzanır. Bütün vücut ve organlar çimen yeşili renktedir. Kahverengi bir şerit, başının üstünden aşağı doğru uzanır. Erkeklerin cırlayan organı genellikle kahverengidir. Göğüs ve kanatlar kapalı konumdadır. Karnın altında ve her iki tarafında aşağı uzanan bir çift beyaz bant bulunur. Onların 50 mm uzunluğunda kıl gibi ince antenleri vardır. Kanatlar uzunluğu 30 mm veya daha fazladır. Onların 100 metreye kadar uçmaları mümkündür. Dişi çekirgenin  yumurtlama borusu çok hafif şekilde aşağıya doğru eğimli durur. Gözleri yeşildir. Yeşil çekirgeler, kötü bir şekilde ısırabilir bu yüzden elinizde dikkatli bir şekilde tutun. 10 ay yaşayabilir. Yumurtlama borusu beşinci evrede oluşur; kanatlar her iki cinsiyette beşinci evrede oluşur.  

Habitat

Ormanlık alanların kenarlarında, ağaçlarda, kaba ot ve çalı bitki örtüsünün olduğu alanlarda yaşarlar. 

Beslenme
Yeşil çekirgeler, hem etçil-hem otçuldur (omnivor). Çim ve diğer bitki örtüsünü yemelerine rağmen omurgasızlar ve canlılarla beslenirler. Çim, diğer bitki örtüsü, yaprak bitleri, sinekler, tırtıllar, larvalar ve diğer küçük omurgasızlarla beslenirler.     
Davranış Ve  Hayat Hikayesi 
Yeşil  çekirgeleri renginden dolayı bulmak son derece zordur. Genç nimfler zamanlarının çoğunu kaba otlaklarda harcarlar. Yaşlı nimfler ve yetişkinler ise zamanlarını daha çok, böğürtlen, çalılar ağaççıklar ve sık makilik alanlarda geçirirler. Erkekler temmuz ayı sonlarından itibaren sıcak havalarda öğleden sonra ve geceye kadar aktif haldedirler. Birçok çekirgenin aksine, o gece ve gündüz aktiftir. Yeşil çekirgeler uçabilirler, ama mümkün olduğunca uçmaktan kaçınırlar. Çoğu zaman onlar çalıların ve ağaçların üzerinde gezerken yürürler veya sıçrarlar. Alacakaranlıkta ve gece şarkı söylerler. Dişi yaz sonunda yumurtalarını doğrudan yere bırakır. Yumurtalar kışladıktan sonra, yumurtalardan çıkan nimfler mayıs ayının ortasından itibaren en geç temmuz ayına kadar olgunlaşırlar.  
Şarkı
Dişi çekirgenin şarkısı kötü yağlanmış dikiş makinesi gibidir. Sakin ortamlarda 100 m fazla mesafeden uzun süreli tiz bir uğultu şeklinde sesi duyulur. Sesi yüksek sesli ve süreklidir. Onlar öğleden sonra şarkı söyleme başlar ve gece boyunca devam ederler.  


Görüldüğü Aylar

Ekim - haziran aylarında aktif halde görülür.

Dağılım

Genellikle İngiltere’de, Galler,in güney bölgesinde, Türkiye’de Moğolistan’da ve Avrupa'da yaşamaktadır. 

Sınıflandırma
Üst Familya: Tridactyloidea
1.    Cylindrachaetidae
2.    Ripipterygidae
3.    Tridactylidae
Üst Familya: Tetrigoidea
•    Tetrigidae
Üst Familya: Eumastacoidea
1.    Chorotypidae
2.    Episactidae
3.    Eumastacidae
4.    Euschmidtiidae
5.    Mastacideidae
6.    Morabidae
7.    Proscopiidae
8.    Thericleidae
Üst Familya: Pneumoroidea
•    Pneumoridae
Üst Familya: Pyrgomorphoidea
•    Pyrgomorphidae
Üst Familya: Acridoidea
1.    Acrididae
2.    Charilaidae
3.    Dericorythidae
4.    Lathiceridae
5.    Lentulidae
6.    Lithidiidae
7.    Ommexechidae
8.    Pamphagidae
9.    Pyrgacrididae
10.    Romaleidae
11.    Tristiridae
Üst Familya: Tanaoceroidea
•    Tanaoceridae
Üst Familya: Trigonopterygoidea
1.    Trigonopterygidae
2.    Xyronotidae