TÜRKÇE ADI     : DİŞ BOYUNLU MANTAR BÖCEĞİ  

YÖRESEL ADI   : KÜÇÜK KARA BÖCEK

LATİNCE ADI    : LARICOBIUS NIGRINUS  

İNGİLİZCE ADI : TINY BLACK BEETLE – TOOTH NECKED FUNGUS BEETLE

Özellikleri

 

Laricobius Nigrinus, Derodontidae familyasından, diş boyunlu mantar böceklerinden bir böcek cinsidir. Bu böcekler, Bostrichidae familyası böcekleriyle yakından akrabadır. Bu böcekler, ölüm izleme böcekleri, cilt böcekleri ve toz direği böcekleridir. Derodontidae familyasının 4 cins yaklaşık 23 türü bulunmaktadır. Derodontidae üyeleri nispeten küçüktür. Uzunluğu 2- 6 mm. arasındadır ve dikenleri yoktur. Onların başlarının üstünde iki basit gözleri vardır. Onların çene kemikleri, küçük antenleri, belirgin gözleri ve büyük kın kanatları vardır. Bacakları orta boydadır. Bu ailenin üyelerinin renkleri genellikle kahverengimsi-kırmızı, kiremit kırmızısı, kahverengi veya kahverengimsi-sarıdır.

 Yaşam Döngüsü

 Diş boyunlu mantar böcekleri, diğer böcekler gibi, dört metamorfoz gelişme evresinden geçerler.

Anne böcek, gizli bir alana çok miktarda parlak sarı renkte yumurta bırakır ama onları korumaz.

Böcekler olgunlaştıkça, yumurtadan diş boyunlu mantar böceğinin larvaları çıkar. Bu larvalar böceklere çok benzer. Genellikle yiyeceğin bol olduğu dönemde larvalar, pupa evresine girerler. Pupa, parlak sarı renktedir ama, olgunlaştıkça rengi koyulaşır. Yaklaşık dokuz aylık bir dönemden sonra, böcek pupadan çıkar  ve  yetişkin bir diş boyunlu mantar böceği doğar.
 

Ekoloji

 Bu ailede 4 türden biridir. Diğer 3 türü mantarlarla beslenirken, Laricobius türleri de, yaprak bitlerine çok benzer küçük böceklerle beslenirler. Bitki örtüsünü tahrip eden çok zararlı böceklerdir. Laricobius böcekleri bazı yaprak bitlerini ve yıkıcı orman zararlılarını  avlayarak  nüfuslarını azaltmak için biyolojik böcek kontrolü olarak kullanılmıştır. Bir örnek, diş boyunlu mantar böceği Suga Ağacı’nın yaprak bitlerini kontrol etmek için ormanlara salınmıştır.

Derodontidae böcekleri tarih boyunca çok dayanıklı türler olmuşlardır. Onların, hemen hemen bütün türleri, her çeşit ortamda ve iklimde yaşayabilirler. Ama, diş boyunlu mantar böcekleri istisnadır. Derodontidae ailesi üyeleri dünyanın birçok yerinde yaşarlar. Bu bölgeler, Japonya'dan Alaska'ya, Tayvan’dan  Oregon’a kadar değişir. Bununla birlikte, ılıman iklimleri tercih ederler.

2014 yılı itibariyle, diş boyunlu mantar böcek cinsinin 23 türü vardır. Türler aşağıda bulunmaktadır.

1.      Laricobius baoxingensis

2.      Laricobius bicolor

3.      Laricobius caucasicus

4.      Laricobius daliensis

5.      Laricobius danielae

6.      Laricobius erichsonii

7.      Laricobius incognitus

8.      Laricobius jizu

9.      Laricobius kangdingensis

10.  Laricobius kovalevi

11.  Laricobius ludmilae

12.  Laricobius laticollis

13.  Laricobius loebli

14.  Laricobius minutus

15.  Laricobius mirabilis

16.  Laricobius naganoensis

17.  Laricobius nigrinus

18.  Laricobius osakensis

19.  Laricobius rubidus

20.  Laricobius sahlbergi

21.  Laricobius schawalleri

22.  Laricobius taiwanensis

23.  Laricobius wittmeri