TÜRKÇE ADI     : EKİN ÇEKİRGESİ

LATİNCE ADI    : ACRIDA BICOLOR

İNGİLİZCE ADI : CROP GRASSHOPPER


Acrida Bicolor,  Bunlar çekirge ailesinin düzkanatlılar böceklerinden bir türdür. Dişilerde gövde uzunluğu 70-100 mm ve erkeklerde 35-60 mm.dir. Onlar peygamber devesine benzediği için bacakları ve uzun düzdür. Ekin çekirgesi böcekler sınıfından bir eklembacaklı türüdür. Ekin çekirgeleri her yıl, dünyanın her yanında milyonlarca liralık zarara yol açar. Birkaç saatlik bir süre içinde, bir ekin çekirgesi sürüsü yemyeşil bir tarlayı son başağına kadar yiyip bitirir. Sadece kuru dalları kalan ağaçlar bir süre sonra ölür. Yüzlerce dönüm otlak, çıplak toprak haline gelir. Dünyanın fakir bölgelerinde geçimini zorlukla tarımdan sağlayan halk, çekirge sürülerinin saldırısına uğrayınca açlık ve ölümle karşılaşır.

Kutsal kitaplarda bile çekirgelerin yol açtığı büyük felâketleri anlatan öyküler vardır. Bir sürüyü görmeden, bu kadar çok çekirgenin bir araya toplanabileceğini düşünmek zordur. Güney Afrika’da, deniz üstünde ölen ve sahile sürüklenen bir çekirge sürüsü 120 santimetre yüksekliğinde ve 80 kilometre uzunluğunda bir yığın meydana getirmişti. 1958 yılında ise, 1 000 kilometre karelik bir alanı kaplayan 40 milyon ekin çekirgesinden meydana gelen bir sürü görülmüştür.
Bir ekin çekirgesi her gün kendi ağırlığından daha fazla besin yer. Somali’de görülen sürülerin bir günde tükettiği yiyecek, 400 000 kişiyi bir yıl besleyebilir. Bu olgular, ekin çekirgesinin tarım için ne büyük bir tehlike olduğunu ortaya koymaktadır.

Ekin çekirgesinin yeryüzünde başlıca dokuz türü vardır. En yaygın ve tehlikeli olanı, göçmen Afrika ekin çekirgesi ve çöl çekirgesidir. Bunlar Afrika, Orta Doğu, Hindistan’ın bazı bölgelerinde bulunur. Kutuplar ve Kuzey Amerika hariç her ülkenin özel çekirge türleri vardır. Bütün türler sürüler meydana getirmez. İtalyan çekirgesi ve ağaç çekirgesi ender olarak sürü meydana getirirler. Genellikle yalnız yaşarlar.

Afrika, Orta Doğu ve kuzey batı Hindistan’da rastlanan çöl çekirgesi yılın herhangi bir ayında yumurtlayabilir. Yağmur mevsimi başlamadan ergin çekirgeler çiftleşmek için bir araya gelir. Dişileri, nemli bir yer buluncaya kadar gövdelerinin arkasını toprağa sokarlar. Böyle bir yer bulunca, yumurta kümelerini bırakırlar. Her kümede 20 ile 100 arasında değişen yumurta bulunur. Eğer hava sıcaksa, yavrular iki ya da üç haftada yumurtadan çıkarlar. Eğer hava serinse yumurtalar toprakta on hafta kadar kalır; yavrular havalar ısınınca yumurtadan çıkarlar. Yavrular erginlere benzer. Ama henüz kanatları yoktur. Bitki yiyerek, çevrede zıplayarak dolaşırlar. Büyürken derilerini dört beş kez değiştirirler. Beş, altı hafta içinde erginleşirler. Yavrular küçük bir alanda toplanarak sürüler meydana getirirler.

Yavru grupları da ekinlere büyük zarar verir. Ama bu sürüler eğer ergin sürüler haline dönüşürse, asıl büyük tehlike o zaman baş gösterir. Sürü devamlı hareket içindedir. Aşırı kalabalık ve besin yetersizliği bu hareketliliğin nedenidir. Her an uçmaya ve daha iyi olanaklar aramaya hazırdırlar. Bazen ani bir sıcaklık değişikliği bile havalanmalarına yol açar.