TÜRKÇE ADI     : KEDİ BİTİ  

LATİNCE ADI    : FELICOLA SUBROSTRATUS

İNGİLİZCE ADI : CAT LOUSE

Tanımı

Kedilerde Felicola subrostratus, başın şekli ile kolayca tanımlanır. Ewing (1929) tarafından cinsi tanımlamasında açıklandığı gibi: "Bu cinste, ön uç, dörtgendir; kenarlar, antenlerin tabanlarından, apekste çok dar saç-oluğun sınırlarına doğru düz bir çizgide yakınlaşır. “Eğer bir kişi, yerli olmayan bir medeniyetten bitleri toplarsa, söz konusu türün Felicola subrostratus olmaması ve Amerika veAfrika'dan Felicola spp. İçin Emerson ve Price (1983) Timm ve Price (1994). Pérez-Jiménez ve diğerleri , Felicola'nın bir kısmını Avrupalı ​​ev sahiplerinden gözden geçirdiler. 

Habitat

Felicola subrostratus'un biyolojisi çok az bilinir. Dişi onun operculate yumurtalarını kedi barınının saçına yapıştırır. Birkaç saatten güne yumurtalar, birkaç gün içinde beslenen ve eriten nimf bitlerine doğum yaparlar. Muhtemelen iki ila üç hafta sonra, yetişkinler tekrar mevcut olacak ve tohumlamadan birkaç gün sonra dişi yine yumurta bırakacak. Yetişkinlerin ne kadar yaşayacağı bilinmemektedir. Canlı yetişkin biti gözlenirse, mandibulaları ile saça tutunur ve bacaklarını tahrik etmek için saç mili boyunca hızlı hareket edebilirler. Sadece önemli bir besin kaynağının epidermal enkaz olduğu varsayılmaktadır. Sadece iki Mallophaga'nın kan almasıbilinmektedir: Tichodectes canis köpeğin (Bouvier, 1945) ve Fulica ameriana'nın bir sürü kuşu (Bartlett ve Anderson, 1989).

Konukçuları

Bitler kedinin kürkü üzerinde yaşar. Yumurta veya sirke dişi tarafından saç miline yapıştırılır.

Dağılımı

Avrupa, Asya, Filipinler, Avustralya, Güney Amerika ve Kuzey Amerika.

Klinik Göstergeler Ve Patojenez

Felicola subrostratus enfeksiyonu olan kedilerde az sayıda klinik bulgu tanımlanmıştır. Dermansız kediler, tımar yapma yeteneğini kaybederlerse çok sayıda bit geliştirebilirler.

Teşhis

Bitler ve sirkeler kedinin kürkü üzerinde kolayca görülebilir. Belirli bir tanımlama için, bit bir mikroskop lamı üzerine yerleştirilebilir ve üçgen kafa gözlenebilir. Eğer sadece yumurtalar mevcutsa, mikroskop altında incelendiğinde gözle görülür şekilde titriyorlar. Kedilerde bitler, pireler ve akarlarla, eklembacaklıların sutiküler kalıntılarını kedi konağının dışkısında bulmak nadir değildir. Kediler tımar yaparken, eklembacaklıya ek olarak tırnak etini sindirilmez. Bu nedenle, çoğu zaman bu ektoparazitlerden biri ile istila etmenin, özellikle bir santrifüjlü şeker yüzdürme yöntemi kullanıldığında, bir dışkı yüzmesinin performansı ile tespit edilmesi gerçektir.  

Kediye Bit Nasıl Bulaşır?

Kedinizi sık sık dışarı dolaştırmanız halinde çok kolay bir biçimde bit bulaşması söz konusudur. Aynı zamanda yaşamış olduğunuz ev bahçeli ise ya da bitin rahatlıkla ulaşabileceğin bir konumda ise yine bulaşma imkanı söz konusudur. Bu ulaşma olayı evcil kedinizi bulaşıp ondan da sizlere çok rahat bir şekilde geçme ihtimali vardır. Bu sebepten dolayı çok dikkatli olmakta fayda vardır. Bu kedi biti sorununa karşı önlem almamız gerekir. Sağlımızı korumak adına kedimizi dışarı çıkardıktan sonra eve getirecek isek temizliğini yapmamız gerekir. Aksi halde bu kedi biti evimizin içine de rahatlıkla girebilir.

Kedi biti yaşamını devam ettirebilmesi için beslenme kaynaklarından olan hayvanların üzerinde yaşamaları söz konusudur. Çok rahat bir şekilde köpek ya da kedi gibi hayvanlara musallat olma durumu vardır.

Kedinin üzerinde yerleşen bir bit kediyi ısırmaya ve de hemen kanının emmeye başlar. Bunun ile beraber çoğalma ihtimali de oldukça artar.

Kedi Biti Artışının Meydana Gelmesi

Kedi bitlerinin çoğalması oldukça yüksek seviyelere ulaşabildiğini söyleyebiliriz. Kedinin bedenine yerleştikten sonra çok kısa bir süre içerisinde bit sayısında artışlar gözlemlenmesi söz konusudur. Bir hafta boyunca yaklaşık olarak 2000 civarında kedi biti sayısına ulaşması durumu mümkündür. Erken müdahale edilmemesi halinde ise kediniz çok ciddi sancılar yaşabilir. Bunun ile birlikte bir takım sağlık sorunlarının yaşanması durumu da söz konusudur.

Tedavi

Kedinize bulaşan bit sebebi ile bu rahatsızlığın yaşanması durumu söz konusu olmaktadır. Özellikle de kedinize bulaşan bitin türü kum biti ise durum daha da tehlikeli bir boyut alabilir. Çünkü kum biti kedinize bulaşabileceği gibi sizleri de ısırması söz konusudur. Bu yüzden bu bahsetmiş olduğumuz kedi biti türlerinden en tehlikelisi olan kum bitine karşı bir takım önlemlerin alınmasında fayda vardır. Kedilerde bit oluşumuna karşı alınması gereken önlemler sayesinde bu rahatsızlıktan çok rahat bir biçimde kurtulmanız söz konusudur.

Yukarıda da anlatmış olduğumuz gibi kedi biti oldukça kolay bir biçimde çoğalması sebebi ile dikkatli olunması gerekir. Bu durum beraberinde hem kedinizin ve hem de sizin sağlığınızı olumsuz yönde etkileme ihtimali oldukça yüksektir. Bu sebepten dolayı daha bu rahatsızlık bulaşmadan önce kedinizi aşı yaptırmanızda fayda vardır. Ancak bu sayede kedi bitlerinden kurtulmanız mümkündür. Aksi halde sürekli olarak bu sorunun kedinizin başına gelmesine neden olur. Kedilerdeki bitler, çoğu piretrin bazlı toz, sprey veya köpük ile kolayca tedavi edilir veya kedinizi uzman bir veterinere götürerek kedi biti aşısı yaptırmanız gerekir.

Epizootioloji

Bu parazitin epizootiyolojisi hakkında çok az şey bilinmektedir. Enfestasyonun kış aylarında yaz aylarından daha fazla olacağından şüpheleniliyor.

Diğer Hayvanlara Tehlikeleri

Felicola'nın türleri oldukça konakçı özelliktedir (Timm and Price, 1994). Böylece, vahşi Felidae üzerindeki birçok türün evcil kedi üzerinde bulunmayacağı beklenmektedir. Felicola'nın diğer kedigilleri enfekte etmesi mümkündür, ancak bunun ne sıklıkla meydana geldiği bilinmemektedir.

İnsanlara Zararları

Normal bir bit insana kolay kolay bulaşmaz. Yani bitlerin insanları ısırdığı görünmemiştir.  

Kontrol Ve Önleme

Esas olarak enfekte kedilerle temasın önlenmesi yoluyla. Ayrıca, kedilerin bir süre izole edilmeleri ve bir kedicik kabul edilmeden önce ektoparazit öldürücülerle tedavi edilmesi de önemlidir.