Sizden beslenen bir kişiyle birlikte olmak kadar, sizden beslenen bir kişiye sizden beslenmesine izin veren kişi olmakta kötüdür.

Bu sizi daha iyi yapmaz. İlişkilerde esas olan dengedir ve hayatta her şeyin fazlası zarardır. Fazla sevgi, fazla hırs, fazla yemek, fazla uyku, fazla eşya, fazla para.

Bir yere ait olmadığınızın en büyük kanıtı oraya ait olma çabanızdır. Aidiyet biraz şey gibidir yolunu kendi bulan su, ittirmeden akan zaman, tutmadan peşinizden gelen gölge. Çabaladığınız şeyler için hiçbir çaba göremiyorsanız bırakın. Zamanla olur demeyin sevgide doğru zaman yoktur doğru kişi vardır. İlişkinizde bağlı olmadan bağımlı olmayın.

Seni kırmak ve kaybetmek istemediği için susan kişi ne aptaldır ne de acizdir. Sadece sana değer veriyordur ve bekliyordur. Bu seni ulaşılmaz ya da vazgeçilmez kılmaz.

Birlikte olduğun kişinin eylemleri ile senin davranışların arasında bir bağ vardır. İlişki, etkileşimdir. Karşılıklı davranışlar örüntüsüdür. Her davranışın bir karşılığı vardır. Önce kendinizden başlayın. Ona gelenler ile senden ona gidenler arasındaki ahengi görün.

İlişkide yanlışlar her zaman doğruları doğurmuyor. Her yanlış, farklı bir yanlış olarak sana gelebiliyor. Yeni bir ilişkiye başlamadan önce kendini tart, ölç. Gerçekten hazır mısın önce kendine sor. Çünkü hiç kimse sizin travmalarınızın ya da geçmiş yaşantılarınızın ilişki kalıntılarınızın yumağı olmak zorun da değil. Bu partnerinize saygısızlık ve haksızlık olur.

Kimseye bedel ödetmeyin. Acınız, yasınız, ödeyecek bedelleriniz, varsa da yaşayın, ödeyin ve öyle gelin. Psikolojiye göre bulunduğunuz anı tekrar yaşamayacağının bilincinde olursan hayat senin için daha anlamlı hale gelir.

İlişkinizde neye dönüştüğün ve ne ye dönüştürüldüğünüz önemli. Geçmiş zamanda bir danışanımın cümlelerinden birkaç kısım paylaşmak istiyorum.

 

BEN SENDEKİ BEN-İ SEVMEDİM

Sen istediğin için gel-miştim her zaman

Sen istediğin için arkadaşlarımla görüşmeyi bırak-mıştım

Sen istediğin için mavi rengi sev-miştim

Sen istediğin için saçlarımı kes-miştim

Sen istediğin için evimden çok claplarda ol-muştum

Sen istediğin için şehri, okulu, değiş-miştim

Aslında olmak istemediğim her ne varsa sen istediğin için olmuştum. Ben seninle dönüştüğüm beni sevmedim.