Sadece biriyle evlenmezsiniz onun kültürü, hayata bakış açısı, ahlakı, annelik, babalık potansiyeli, akrabaları, arkadaşları, travmaları, kaygıları, korkuları, mutsuzluklarıyla da evlenirsin.

Üstün hocanın dediği gibi Avrupa’da evlilik tango gibi iki kişi arasında yapılır. Türkiye’de ise halay gibidir aileler arasında yapılır, sülaleler karışır. Evlilikler doğru zamanda doğru kişiyle yapıldığında daha sağlıklı, uzun süreli devam edebiliyor.

Günümüzdeki evliliklerde yapılan hataların pek çoğu kişiyi kurtarıcı olarak görmesi. Kişiler genelde aşık oldukları insanla evlenmek ister ama aşıkken de evlenme, ilişkin yeni bitmişse evlenme, ayrılık acısı çekiyorsan evlenme, güvenmiyorsan evlenme, sağlıksız ilişkiden çıkmışsan evlenme, maddi olarak gücün yoksa evlenme, konuşamıyorsanız evlenme.  Eee diyeceksiniz ne yapalım, kiminle evlenelim kimse kalmadı?

O zaman evlenme.

Kurtarıcı olayım derken kurban olma bu evlilikte.

Evlilik değişim değil, uyum sağlamaktır.

Aslında daha önce hiç duymadığın bir müzik eşliğinde dans etmek gibi… Ritmi yakala… İlişkide de evlilikte de partnerler arasında bir ritim, uyum olmalı… Öyle olmasa dengeler karışır ve ilişkiler çıkmaza girer. Ben dediğimiz ya da sen dediğimiz şey bir sıvı mıdır girdiği kabın şeklini alsın.

Bizim toplumda bir toksik tiptir acısını söyleyeni kendi acısıyla susturmak, derdini anlatanı kendi derdiyle baskılamak, evliliğinde sorun yaşıyorsa kendi evliliğiyle kıyaslamak. Oysa bize biri bir şeyler anlatıyorsa, anlaşılmaya, paylaşmaya ihtiyacı vardır.

İnsanlar işte bu noktada eşlerinden uzaklaştığında bir sorunu başkasına anlatmaya başladığında o evlilik ya da ilişki zarar görmeye başlıyor. Konuşamadıkları için anlaşılamıyor, anlaşılmadıkları için de evlilik içinde çatışmalar artıyor ya da tam tersi sessizlik ve tepkisizlik rutine binmiş şekilde devam ediyor. Mutlu musunuz? Mutsuz musunuz? Aslında bir bilinmezlik ya da mecburiyetler…

Sorunsuz evlilik tabi ki yok, her ilişkide problemler olabiliyor zaman zaman. Zaten, sorun yoksa orada muhakkak bir sorun vardır. Kısacası evliliklerde uzun süredir devam eden bir sessizlik varsa orada konuşma bitmiştir ve boşvermişlikler başlamıştır. Birçok şey mecburiyetler eşliğinde devam ediyordur kısacası sorun var.

Aynı evde iki yabancı gibi yaşayan, evde övmediği saygı göstermediği eşiyle dışarda hava atan bitmiş evlilikler var.

Evlilik sorumluluktur. O sorumluluk içinde yeterli olgunluk gerekmektedir. Evlenme dönemi kadar evlenmeme dönemi ve evlenilmeyecek kişilerin de bilinmesi gerekiyor.