Nesrin Bulat’ın “En İyi Arkadaşlarım” isimli öykü kitabı öğrenciler seviyesinde bir kitaptır. Kitapta on öykü yer almış. Öykülerle ilgili fikrimiz ise şöyledir:

ALEV: “Güneş kadar uzak, gönül kadar yakın.” Yazar bu duygularla çocukların hayal dünyasına giriyor. Her çocuğun, “Güneşin kızı” gibi bir çocukluk arkadaşı hayal veya gerçek vardır.

HIRSIZ VAR: Öyküde mekân yazarın memleketinden izler taşıyor. Kedilerle kovalamaca oynayan çocuklar öykü sonlarında bu saldırgan tutumları birer kedi sevgisine dönüşüyor. Yazarın bazı öykülerinde olduğu gibi bu öyküsü de eğitici bir anlam taşıdığı görülüyor.

SIĞINAK: Duygusal bir öykü. Yazar bu öyküsünde, Anadolu’nun tipik aile örneklerinden toplumsal içerikli mesajlar veriyor. Çocukluk duygularının ne denli dikkate alınması açısından öneme değer bir öykü.

VİTRİN SÜSÜ: Deneme tadında bir durum öyküsü. İnsan büyüdükçe her şey daha farklı hale gelebilir. İnsanın bakış açısı da değişir. Bu öyküyü yazar şu sözüyle özetliyor gibidir: ”Düşündüm de her şey vaktinde güzeldir. Benim bunca yıl beklediğim ve doyasıya oynayamadığım bebek, en azından bir başka çocuğa mutluluk verdi.”

BALKONDAN MEKTUP VAR: Her şey gittikçe değişmeye başladığı günümüzde insani ilişkilerde zayıfladı. Yerine göre ilişkiler kopma noktasına geldi.

Bu öyküde; tatlı tatlı bakan deniz kokusunun kayboluşu, komşu Gönül’ün insan sevgisinin tanıklığı ve bu kadının insanlığı, samimiyeti, içtenliği okuyuculara bir güzel mesaj veriyor.

İşte Gönül’den bir parça betimlemesinden; “Bütün gece Gönül ablayı düşündüm. Rahatlığını gülerken gözlerinin güneş almış evlerinin camları gibi parlayışını… En çok da ismini düşündüm. Gönül” isminden daha güzel bir isim olamazdı ona yakışabilecek.”

Nesrin Bulat’ın, “Balkondan Mektup Var” öyküsü beni en çok etkileyen ve duygulandıran bir öyküdür. Yazarın dediği gibi” Gerçek dostlar hayatı güzelleştirmek için vardı.”

ALÇAK GÖNÜLLÜLÜK DERSİ: Öykü, mekân olarak Niğde Kemerhisar’da geçiyor. Öykü; Gülay ile Dilek’in elma toplamak amacıyla bir bahçe duvarına tırmanışla elmaları almasıyla ders başlar. Elmaların sahibi ihtiyar cömertlik gösterir, çocuklara elma ikram eder. Kızlardan hesap sormaz ve alçak gönüllüğünü gösterir. 

Bu tür dersler insanlar üzerinde bazen çok etkilidir. Öykü de bu ders işlenmiştir.

ÇERÇİ: Öykünün konusu emeğe verilen değersizlik ve insanlık hâlleri üzerine kurgulanmıştır. Öykünün ana teması: zengin olma hayali haksızlıkla kurulamazdır. Çerçi Kara Mehmet’in hali bu durumları anlatıyor.

TEK GÖZLÜ BEKÇİ: Kitapta, hayvan sevgisini anlatan ikinci öyküdür. Bir yanda köpeklere sahip çıkan ve korumaya çalışan bir öğretmen, diğer yanda aç kalan köpeğin adamın evine girdi diye ev sahibinin köpekleri vurması öykünün konusunu oluşturuyor.

YER YATAĞI: Çoğu dostluklar arkadaşların birbirlerini çok sevmesiyle, bağlanmalarıyla başlar. Devam eder. Bu öyküde de iki arkadaş birlikte ailelerinin izniyle bir geceliğine aynı odada kalmaları anlatılmıştır. Yere yer yatağı serilir, sohbetler olur ve bu birliktelik samimiyeti perçinler. Aradan yıllar geçmesine rağmen dostluklar sürer.    

AYNI DİLDEN: Arkadaşlarıyla ayrılık öncesinde karşılıklı duygular hediyeleşmeler… Öykü gökteki bulutların, güneşin açmasıyla mecaz bir anlatımla son bulur.

Nesrin Bulat’ın okuduğum ikinci öykü kitabı, “En İyi Arkadaşlarım” oldu. Yazarın ilk okuduğum “Yüzleşme” öykülerine göre bu kitabı oldukça farklı buldum. Bu farklılık çocuk öyküleri seviyesine göre yazılmış olduğu sebebiyledir diyebiliriz.

“Yüzleşme” öyküleri için az da olsa eleştirim olmuştu. Eleştirimin eksenini “karamsarlık” oluşturmuştu. Ancak bu öykü kitabı nitelemeler ve üslup olarak da oldukça farklı bulduğumu belirtmeliyim. Bu kitap; arkadaş, dost canlısı kabilinden, eğitici ve öğretici bir yanıyla da kaleme alınmıştır.

Bu öyküler içinde en duygusal yoğunluğu bulunan ve sevgi ışıltılarıyla dolu dolu olan “Balkondan Mektup Var” öyküsünü favori bir öykü olarak belirtebilirim. Öykülerin hepsi de çocuklar seviyesine göre yazılmış, iyi ve güzel öykülerdir. Yazar bu öyküleriyle okuyucuların ruhlarına bir güzel dokunuyor.

Yazarın, yetkin dili üretken kalemi var. Okuyucuları çocukluklarına götüren sade, anlaşılır öyküler. Çocuklar bu öykülerde kendilerini bulacaklardır.

Nesrin Bulat Hanım, kalemine emeğine sağlık! Tebrikler!