EDEBALİCE

Ağustos, Türk tarihinde dolu dolu geçen zaferlerle dolu bir aydır.

Daha düzenli bir ordu kurulamadan Yunanlılar İzmir'i işgal etmiş; İzmir ve Manisa'da Hüsnüyadis'lerin de desteğini alarak katliamda bulunmuşlar; 10 Temmuz 1921 ile 19 Temmuz 1921 tarihleri arasında Eskişehir, Kütahya, Afyon Savaşları'nda Türk ordusu yenilmiştir.

25 Temmuz'da Milli Mücadelenin güvenliği açısından Başkent'in Kayseri'e taşınması gündeme gelmiştir.

Ordu'nun başarısı için ise TBMM, 5 Ağustos'ta Mustafa Kemal'i Türk Ordusu Başkomutanlığı'na getirmiştir.

8 Ağustos'ta 10 maddelik Tekalif-i Milliye Emirleri (Başkomutanlık 3 gün sonra)  yayınlayarak, hazırlıklar sonrasında 23 Ağustos-13 Eylül 1921 tarihleri arasında Sakarya Meydan Savaşı'ı kazanarak  Türkiye'nin kaderini değiştirmiştir. Artık  topyekûn savaş için hazırlıklar yapılabilir.

İlk olarak Tekalif-i Milliye Emirleri, daha da sıkı tutularak Büyük Taarruz hazırlıklarına başlanmıştır.

Tekalif-i Milliye'nin amacı, topyekûn savaşa katılmaktır.

Cephe ve cephe gerisinde, her Türk, üzerine düşen görevi yerine getirecektir.

İlk önce silah ve iaşe ihtiyacı vardır. Var olan vergiler artırılarak işe başlanmıştır. Dış yardımlardan da gelen paralarla silah alımı yapılmıştır. Milletin elinde bulunan ihtiyaç fazlası mallar, savaş sonrasında ödenmek üzere, tutanakla alınmış, savaş sonrası ödenmiştir. Rusya Birinci Dünya Savaşı'nda  kullandığı silahları vermiştir.

Mevsim güz olduğu için, önünün kışa geldiği için, savaş bahara ertelenmiştir.

1922 yılında, 26 Ağustos'ta Büyük Taarruz başlamış, Atatürk'ün öngörüsü bir gün yanılgıyla, Yunan İzmir'de denize dökülmüştür.

@ @ @

Alptekin Müderrisoğlu, Kurtuluş Savaşı'nın Mali kaynakları  adlı eserinde, Kurtuluş Savaşı boyunca, 30 bin 200 asker kaçağının olduğunu yazar. Atatürk, bir taraftan da bunlarla uğraşır. "Vur emri" çıkarır.

Sadece Sakarya Savaşı'nda 4 bin 700 civarında subay şehit verilmiştir. Dedem Gazi Ali Çavuş bu savaşlarda çavuş olarak görev yapmıştır. Bu kadar şehit verilen bir savaşta, "çavuş" olmanın önemini sanırım bilirsiniz.

Türk Milleti bütün varını ortaya koyarak Kurtuluş Savaşı'nı kazanmıştır.

İyi ki Türk ordusu kazanmıştır!..

Aksi halde Ege Bölgesine, İstanbul'a vize ile gidecektik!..

Ayasofya'da Yunan polisinin gölgesi altında "namaz" kılacaktık!..