Konfüçyus, ”Tanrım bana kitap dolu bir evle, çiçek dolu bir bahçe ver”, demiş. Bilge insan, kitabın kendi hayatında ne denli önemli olduğunu bu güzel sözle ifade emiş. Bir yanda bilgi edinmek, kendini geliştirmek ve hayata daha farklı ve güzel bakabilmek için kitabın önceliğine vurgu, diğer yanda da rahatlatıcı, hoş görüntü ve kokularla dolu, içerisi çiçeklerle donanmış bir güzel bahçe.

        Kitaplar ve çiçekler hayatı iyi ve güzel yaşamak isteyenler için adeta birer hayat iksiridir. Thomas Cariyle’de, “İnsanların bu dünyada yapabildikleri en önemli en güzel ve en değerli şeylere, biz kitap deriz.” Demiş. En güzel ve değerli olan fert ve toplum için de önemlidir ve öncelikli de olmalıdır.   

        Kitaplar; çevreyi, ülkeyi, evreni tanımak, hayata önem katmak, farklı bakış açılarını yakalamak, ıskalamamak, duyarlı bir bilince sahip olmak belki de ve en önemlisi de kendini geliştirmektir, diye düşünülebilir.

      Kitap düşkünleri okudukça aydınlandıkları ve çevresindekileri de aydınlattıkları için daima saygıyla anılmaları olasıdır. Bilgilerine başvurulur, pek çok konuda da kendilerinden istifade edilir.

      Gelişmiş toplumların, medeniyet sahibi milletlerin kalkınması, kültürlerinin yıllar sonra da olsa takip edilmesi, saygıyla duyularak örnek anılması da, bilge insanların, erdemli devlet adamlarının kendilerini yetiştirmede en önemli paylardan birisi de okumaktır. Kitaplara ve bilgiye değer vermeleridir. Önemli şahsiyetlerin hayatlarında okuma, kültür, anlayış, kavrayış, yeniliklere açık olma ve farkındalıkları hayata geçirmeleri olarak özetlenebilir.

          Kitabın önemini kavrayan, idrak eden her fert kitap okumalıdır! Kitaplara değer veren, çalışan, çırpınan ve gayret eden kitap tutkunlarını da yeri geldiğince adından söz etmek gerekir. Bu anlamda Ürgüp’ de 2017 de başlatılan “Hayatın Anlamı Kitap” projesiyle değer bulan, etkinlikler zinciri ilimiz açısından çok önemlidir. Ürgüp’e de bu anlamda değer katmaktadır.

      “Hayatın anlamı Kitap” projesi Ürgüp Kaymakamlığınca yürütülmektedir.  Kaymakam Mehmet Maraşlı Beyin açıklamaları kitaba neden değer verdiğini bir şekilde de entelektüel bir biçimde ortaya koymaktadır. Kaymakam Maraşlı, “Eğitim insanın kendini geliştirmesi ve belli bir konuda uzmanlaşarak ilerlemesi ve o konuda bilgilenmesidir. Ancak kültürlü olmak eğitimden çok farklıdır. Kültürlü olmak birçok açıdan kendini yetiştirmek anlamına gelir. Kitap okumak özellikle kültürlü bir insan olarak yetişmek için önemli bir alışkanlıktır. Özellikle başarıya giden yolda en önemli etken olan kitap okumak; insanın bilgi birikiminin artmasına ve cehaletin yok olmasına en önemli fayda sağlar.”

    “Hayatın Anlamı Kitap” projesinin Koordinatörü Arzu Güleryüz Maraşlı Hanıma çok işler düştüğünün de farkındayız.  Bugüne değin Arzu Hanım ve ekibi kitap okuma adına güze işler yaptılar ve yapmaya da devam ediyor.

     Arzu Güleryüz Maraşlı Hanım da aslında okumanın önündeki engellerden mustariptir; “Günümüzde teknolojiye ve sosyal medyaya olan bağımlılık kitap okuma alışkanlığını olumsuz etkileyen en önemli faktörlerden” biri olduğunu belirtiyor. Diğer yandan kitap okuma önündeki manilere rağmen de kararlıdır. Ne yapacağını bilmektedir. Bunun için, “Milletçe dünyada iyi, güzel bir yer edinmek için okumak, düşünmek ve buna bağlı olarak tartışmak, sorgulamak, eleştirmek ve bilim üretmek zorundayız” diyor. Arzu Hanım ne istediğini de biliyor ve görüyor. Proje sayesinde özellikle öğrencilerin her gün 20 dakikalık kitap okumalarını öngörüyor. Dolayısıyla her gün kitap okuyan her öğrenci kitap okuma alışkanlığı kazanmış olabilecektir.

   Arzu Hanım, her öğrencinin kitapla dolu olduğu bir dünyasının olmasını istiyor. Bu düşünceyle  “Hayatın Anlamı Kitap” projesini hayata geçirmiş. Proje sayesinde öğrenciler 3 Yıl boyunca Ürgüp’te her okulda kitap okudular. Sadece öğrenciler de değil; öğretmen ve kamu görevlileri de okuma hazzına eriştiler.

      “Hayatın Anlamı Kitap” etkinliklerinde özellikle öğrenciler yerel ve ulusal yazarlarla buluştu. Okuryazar buluşmaları öğrenciler açısından önemlidir. “Hayatın Anlamı Kitap” sadece kitap okumayla da sınırlı kalmadı. Ürgüp’deki okullarda kütüphanesi, kütüphanesi olduğu halde kitabı olmayan kütüphaneler de kalmadı denilebilir.  Ürgüp adına “Hayatın Anlamı Kitap” projesi önemli bir şanstır.

     Geçtiğimiz günlerde TYB İstanbul Şubesi Başkanı Sevgili dostum Mahmut Bıyıklı bir panele katılmak üzere ilimize geldi. Kendisiyle özellikle kültürel sohbetimiz oldu. Mahmut Kardeşim her gittiği şehirdeki özellikle kültür alanındaki etkinlikleri duymak istiyor. Kendisine, kitap okuma alışkanlığı için okullara söyleşilerde bulunduğumuzu hatırlattım ve Ürgüp Kaymakamlığı’nın “Hayatın Anlamı Kitap” proje etkinliklerinin güzelliğinden söz ettim. Bu tür güzel etkinlikleri yaygınlaştırmamız gerekiyor.

        “Hayatın Anlamı Kitap” projesi; zaman, imkân, ilgi ve bilgi isteyen bir projedir.3 yıllık süreç yorucu olsa da kitap okuma bilgisi ve zevki, yeni okurların kazanılması hayırlı bir teşebbüs ve faaliyetlerdir.

         Ülkemizde kitap okuma adına yapılan faaliyetlerin pek çoğu yasak savma kabilinden olduğu görülmektedir. Ürgüp Kaymakamlığının yaptığı gibi okuma üzerinde titizlikle durulmalı ve etkinlik izlenim takibi yapılmalıdır.

      Bizler proje konusunda her türlü farkındalıkları hayata geçirmede üzerimize düşen ne varsa yapmaya hazırız. Ürgüp Kaymakamı Mehmet Maraşlı Bey, Proje Koordinatörü Arzu Güleryüz Maraşlı Hanımı ve proje emeği geçen herkesi kutlarız.  Hayatın anlamı güzel ve yerinde kitaplarla ve kitap okumalarla daha da güzel olacaktır.