59.Kütüphaneler Haftası kutlu ve verimli olsun!

Kütüphaneler Haftası 1964 yılından bu yana kutlanıyor. Kütüphaneler Haftasının düzenlenmesindeki amaç: okumayı artırmak, toplumun bilinç seviyesinin yükseltilmesini sağlamaktır.

KÜTÜPHANE NE DEMEKTİR?

Kütüphane iki ayrı sözcüğün birleşiminden oluşmuştur. Kütüphane Arapça K-T-B kökünden türemiş KİTAP anlamıyla, Farsça bir kelime olan  Hane (ev) sözcüğünün birleşiminden oluşmuştur. Kitap adı Türkçe bir isim olarak Göktürkler Betik adını kullanmışlardır. Günümüzde de Türkçe olarak kitap Eser ve Yapıt sözcükleri kitap dışında da farklı anlamlar taşısa da kullanılmaktadır.

ÜLKEMİZDE HALK KÜTÜPHANECİLİĞİNİN GEÇMİŞİ/GELİŞİMİ

1923-1938 yılları arasında Türk Kütüphaneciliği ve kütüphanelerimiz ile ilgili çalışmalar yoğunlaşmıştır. Kütüphaneler ülke genelinde yaygınlaştırılarak kütüphane kurumunun toplumun çeşitli yönlerinden gelişmesine yardımcı, kamu hizmeti veren bir yapıya kazandırılması amaçlanmıştır.         

Türkiye'de yeni Türk Alfabesinin kabul edilmesinden sonra geniş çaplı bir okuma - yazma seferberliği başlatılmıştır.

Mustafa Kemal Atatürk ülkedeki sorunları yerinde gözlemlemek üzere çıktığı yurt gezisi Halkevlerinin temellerini oluşturmuştur. Çekoslovakya, Macaristan, Rusya ve İtalya gibi ülkelerde başarılı örnekleri bulunan halk eğitimi kurumları incelenmiş, Türkiye’nin ihtiyaçlarına ve yapısına uygun olarak Halkevlerinin kurulmasına karar verilmiştir.

19 şubat 1932'de Halkevleri kurulmuştur. Halkevleri aracılığıyla oluşturulacak olan Halk Dershaneleri ve kursları yardımıyla kitlelere okuma - yazma öğretileceği, her Halkevinde birer kitaplık ve okuma salonları bulunacağı, halkın buralardan yararlanacağı düşünülmüştür.

Halkevlerinde kurulan kütüphaneler, kitaplar, okuma salonlarına kitap, dergi ve gazeteler dağıtılmaya başlanmıştır. Kütüphanelerde artan kitap sayısı, okuma hevesini de artırmış, okuma - yazma öğrenenlere bu alışkanlıkları sürdürmek amacıyla ödünç kitap verme hizmeti başlamış ve yaygınlaşmıştır.

Kütüphane ve okuma odalarının sayıları çoğaldıkça okuma sayıları da artmıştır. (Bu tarihlerde Derinkuyu'da da Okuma Evi açılmıştır. O yıllarda yapılan bir binanın üzerinde Okuma Evi yazmaktadır)

1951 yılında Halkevleri Kütüphaneleri Millî Eğitim Bakanlığına devredildi. 1960 yılında da örgütlenen kütüphaneler bugünkü adıyla Halk Kütüphanelerinin çekirdeğini oluşturdu.

1946-1950 yılları arasında Türkiye'de kütüphanecilikle ilgili en önemli kurumsal gelişme olmuştur. 1950 yılında Millî Kütüphane resmi olarak açılmıştır.

1950 yılına kadar Türkiye'de Şehir Kütüphanesi, Umumi Kütüphane, Maarif Kütüphanesi ve Şehir Kitaplığı gibi değişik adlarda alanlarda kütüphaneler kurulmuş ve hizmet vermiştir.

1960'da Kütüphane Genel Müdürlüğü'nün kurulmasıyla kütüphaneler Halk Kütüphanesi adını almıştır.

1964 yılının mart ayının son haftası Türkiye'de Kütüphane Haftası olarak kutlanmaya başlanmıştır. Kutlamanın amacı: vatandaşların kütüphaneleri yakından tanımak, kütüphanelerden daha çok yararlanmaktır.

11 Ocak 2012 yılında Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren Halk Kütüphaneleri yönetmeliğine göre kütüphaneler hafta boyunca Türk Kütüphaneciler Derneğinin  yanı sıra diğer mesleki sivil toplum kuruluşlarıyla da işbirliği yaparak kutlamalar yapabiliyor.

Kütüphane Haftası kutlamaları ile ilgili olarak ayrıca 6 Mart 1982 yılında da bir yönetmelik yayınlanmıştı. 2012 yılında yayınlanan yönetmelik kutlamaların  daha kapsamlı yapılmasına imkan sağlamıştır.